وزارت گردشگری و آثار باستانی مصر اعلام کرد که معبدی متعلق به ملکه نیث، بیش از پنجاه تابوت چوبی، ماسکهای تدفینی و یافتههای جالب توجه دیگری در سقاره کشف شده است.
معبد ملکه نیث، همسر تتی (از فراعنه مصر و اولین پادشاه سلسله ششم که بین سالهای ۲۳۲۳ تا ۲۲۹۱ قبل از میلاد فرمانروایی میکرد) از جمله یافتههایی است که در این ناحیه پیدا شده است. این معبد که در کنار هرم همسرش، تتی، قرار دارد، از سنگ ساخته شده و در سمت جنوب شرقی آن به سه خزانه بر میخوریم. خزانههایی شامل هدایای مردم به پادشاه و ملکه!
علاوه بر این، باستانشناسان در کنار هرم تتی بیش از ۵۰ تابوت چوبی کشف کردهاند. این تابوتها که در عمق ۱۰ تا ۱۲ متری به دست آمده است متعلق به افرادی است که در زمان سلسلههای ۱۸ و ۱۹ پادشاهی نوین (بین سالهای ۱۵۵۰ تا ۱۱۸۶ قبل از میلاد) زندگی میکردند. این تدفینها متعلق به مردمانی است که حتی پس از گذشت هزار سال از مرگ تتی، فرعون مصر، همچنان او را میپرستیدند. کاوشگران همراه این تابوتها مجموعهای از اشیا را نیز پیدا کردهاند.
از دیگر یافتههای مهم باستانشناسی در این محوطه تدفینی، میتوان به ورقه پاپیروسی به طول 4 متر اشاره کرد که قسمتی از «کتاب مردگان» را شامل میشود. مالک این پاپیروس شخصی با نام Pwkhaef است. جالب است که تابوتی نیز به همین نام از این محوطه یافت شده است.
کتاب مردگان نوشتهای است که مصریان باستان از آن استفاده میکردند تا راهنمای مرده در دنیای پس از مرگ باشد. پاپیروس یافت شده، شامل فصلی از این کتاب است که با توجه به نسخههای دیگر میدانیم مجموعهای از سوال و جوابها برای هدایت مرده در دنیای زیرین را در بر میگیرد. محققان در حال حاضر مشغول بررسی این نسخه هستند تا بتوانند تشخیص دهند که آیا محتوی آن مشابه دیگر نسخ است یا نه؟
باستانشناسان یک لوح سنگی را نیز از این محوطه پیدا کردهاند که متعلق به فردی با نام Khaptah است. بخش بالایی این لوح، تصویر Khaptah و همسرش را میبینیم که در حال ادای احترام به ازیریس-ایزد جهان زیرین- هستند و در بخش پایینی آن شاهد تصویری از این زوج همراه با شش فرزندشان هستیم.
سه دختر آنها به صورت نشسته و درحال بوییدن گل نیلوفر آبی و سه پسرشان به صورت ایستاده دیده میشوند. با توجه به شواهد میدانیم که Khaptah در خدمت یکی از پادشاهان مصر بوده است. این احتمال وجود دارد که پادشاه مذکور، رامسس دوم باشد، چراکه با توجه به نوشته روی لوح، میدانیم که نام یکی از دختران Khaptah نفرتیتی (همنام همسر اصلی رامسس) و اسم یکی از پسرانش Khaemweset (مشابه نام یکی از پسران فرعون) بوده است.
در این محوطه، تبری مفرغی، تعدادی بازی، قایقهای مینیاتوری چوبی و مجسمههایی از ازیریس و همچنین چندین مومیایی یافت شده است.
یافتههای اخیر در سقاره مهر تاییدی است مبنی بر آن که این محوطه در دوران پادشاهی نوین (بین قرون ۱۶ تا ۱۱ قبل از میلاد) به عنوان یک محوطه تدفینی، کاربری داشته است.
زاهی حواس، سرپرست کاوشهای باستانشناسی این محوطه میگوید:«این یافتهها باعث میشود تا بتوانیم تاریخ این ناحیه را به خصوص در زمان سلسلههای ۱۸ و ۱۹ پادشاهی نوین، یعنی زمانی که تتی پرستش میشد و شهروندان در اطراف هرم او دفن میشدند، بازنویسی کنیم.»
تا الان فقط حدود ۳۰ درصد معبد ملکه نیث کاوش شده است. با ادامه بررسیها میتوانیم اطلاعات بیشتری را در مورد این معبد و به صورت کلی سقاره، برداشت کنیم.
در سالهای اخیر کاوشهای متعددی در سقاره انجام شده که عامل اکتشافات جالب توجهی است. از جمله آن میتوان به پیدا کردن بیش از صد تابوت چوبی نقاشی شده در این ناحیه اشاره کرد که قدمت آنها به بیش از ۲۵۰۰ سال بازمیگردد.
تابوتهای یافت شده که در کنار مجسمههایی از خدایان باستان یافت شدند، احتمالا به افراد عالیرتبه و کاهنان مصر باستان تعلق داشتند. این خبر که در نوامبر سال ۲۰۲۰ منتشر شد، از مهمترین یافتههای باستانشناختی سال گذشته بود.
مسئولان این اکتشافات امیدوار هستند که یافتههای اخیر باستانشناسی، صنعت گردشگری مصر را که در سالهای اخیر و بنا به دلایل گوناگون، از جمله همهگیری ویروس کرونا، دچار رکود شده بود، احیا کرده و زمینه رشد آن را فراهم کنند.
سقاره که در ۳۲ کیلومتری جنوب قاهره قرار دارد، محوطهای بوده است که اهالی ممفیس (پایتخت مصر باستان) مردگان خود را در آنجا دفن میکردند. این مکان در سال ۱۹۷۹ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.