با ناامید شدن مردم از روند واکسیناسیون در داخل کشور، طی هفتههای گذشته شمار زیادی از هموطنانمان برای دریافت واکسن کرونا راهی کشورهای همسایه شدهاند. به طوری که حالا حتی شاهد تبلیغ تورهای واکسن از سوی آژانسهای مسافرتی داخلی نیز هستیم.
در این میان اما استقبال از کشور ارمنستان بیشتر از سایر گزینههای موجود بوده است. چرا که علاوه بر اینکه هزینهی رفت و آمد به آن نسبت به سایر کشورها ارزانتر است، امکان سفر زمینی به آن نیز وجود دارد. به علاوه واکسیناسیون در این کشور برای گردشگران به طور رایگان انجام میگیرد و در آنجا میتوانید ظرف مدت کوتاهی واکسن خود را دریافت کنید. ارمنستان دو میلیون دوز واکسن برای گردشگران کنار گذاشته است.
احمدرضا عامری، رئیس اتحادیه شرکتهای حمل و نقل مسافری نیز از افزایش تقاضای سفر زمینی به ارمنستان خبر داده است.
به گفتهی عامری در روزهای اخیر با وجود کاهش اساسی سفر زمینی به مقاصد خارجی، تقاضا برای خرید بلیت اتوبوس به سمت مرزهای ارمنستان افزایش یافته است. متقاضیان واکسن پس از رسیدن به مرز، وسیلهی خود را عوض میکنند چون اتوبوسهای ایرانی اجازهی ورود به خاک کشورهای دیگر از جمله ارمنستان را ندارند. آنها با اتوبوسهای ناوگان داخلی تا شهر نوردوز در لب مرز میروند و از آنجا با ناوگان ارمنی وارد خاک این کشور میشوند.
یک منبع آگاه نیز گفته کرایهی اتوبوسهای دربستی از تهران تا شهر مرزی نوردوز بین ۸ تا ۱۰ میلیون تومان است اما اگر اتوبوسها حد نصاب ۱۷ مسافر را رعایت کنند، مبلغ پرداختی هر یک از سرنشینان میتواند ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان باشد که کاملاً به صرفه است. حداقل قیمت تورهای هوایی به مقصد ارمنستان ۵ میلیون و تور اتوبوسی ۳ میلیون تومان اعلام شده است. با جایگزینی سفرهای دربستی اتوبوسی و واکسیناسیون لب مرز، این هزینه ۷۰ درصد کمتر خواهد بود.
به گفتهی یک منبع آگاه دیگر، اتوبوسهای آمبولانسی در ابتدای خاک ارمنستان مستقر هستند و واکسیناسیون را انجام میدهند و گردشگران حق انتخاب هر نوع واکسنی را دارند. البته مسافران حتماً باید تست پیسیآر منفی به همراه داشته باشند.
طی روزهای اخیر درخواست مسافران برای اتوبوسهای دربستی به ارمنستان به قدری زیاد شده که بسیاری از شرکتهای حمل و نقل داخلی دیگر بلیت نمیفروشند و به عبارتی برای رفتن به ارمنستان ترافیک ایجاد شده است. حتی تصاویری هم در فضای مجازی منتشر شده که نشان از صف ایرانیان در ارمنستان برای واکسن میدهد.
البته این سفر جز دریافت واکسن، گزینهی دیگری هم پیش پای مسافران قرار داده است. از قرار معلوم آنها هم میتوانند واکسن بزنند و هم چند دوز وارد کنند. برخی رانندگان میگویند تهیهی واکسن برای خرید در ارمنستان کار سختی نیست و آشنایانی در لب مرز دارند که میتوانند به راحتی این کار را برای گردشگران انجام دهند. البته شرایط نگهداری واکسن مسألهای است که باید به آن توجه شود چرا که برای نگهداری از واکسنهای کرونا به یخچالهای مخصوصی نیاز است که دمای بسیار پایینی دارند.
اما یک نکتهی قابل توجه در این میان درآمدی است که از این سفرهای موسوم به تور واکسن به طور مستقیم نصیب دولت میشود.
در حقیقت هر ایرانی که برای واکسن کرونا به ارمنستان میرود برای سفر به منظور تزریق دوز اول ۴۰۰ هزار تومان و برای دوز دوم ۶۰۰ هزار تومان به دولت، به عنوان عوارض خروج از کشور پرداخت میکند.
انتشار این اخبار طی روزهای گذشته واکنش مسئولین ایرانی را نیز به دنبال است.
کیانوش جهانپور دیروز در خصوص تزریق واکسن کرونا به گردشگران در ارمنستان گفت: «در برخی از کشورهای همسایه ما از جمله ارمنستان از واکسیناسیون علیه کرونا استقبال نشده است.»
وی افزود: «این کشور واکسن آسترازنکا را وارد کرده است که مورد استقبال عمومی قرار نگرفته و مردم این کشور واکسنها را مورد استفاده قرار ندادهاند و از آنجایی که این واکسنها تاریخ مصرف دارند، به توریستهایی که به آنجا سفر میکنند، تزریق میشود.»
سخنگوی سازمان غذا و دارو در پاسخ به این سؤال که آیا ممکن است واکسنهایی که در این کشور به گردشگران زده میشود، تاریخ مصرف گذشته باشد، توضیح داد: «خیر، واکسنها تاریخ مصرف گذشته نیستند و برای اینکه چنین اتفاقی نیفتد آنها را به توریستهای خارجی با پاسپورت تزریق میکنند.»
رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ضمن اشاره به اینکه در برخی دیگر از کشورهای همسایهی ما هم وضع به همین گونه است و در حال حاضر کشوری داریم که سرعت واکسیناسیون در آن یک دهم ایران است، افزود: «در این کشورها از واکسیناسیون استقبال عمومی صورت نگرفته است و تاریخ انقضاء واکسن در حال اتمام است و ممکن است در برخی از شهرهای عراق هم شاهد این وضعیت باشیم.»
جهانپور در انتها عدم استقبال مردم برخی از کشورهای منطقه از واکسیناسیون و تزریق واکسنهای مازاد به توریستها را از معضلات این کشورها دانست و تأکید کرد که این موضوع را نباید به عنوان نقطه این قوت این کشورها حساب کرد.
اما دکتر مردانی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا دیروز به مردم توصیه کرد برای دریافت واکسن کرونا به ارمنستان نروند چون برای تزریق دوز دوم هم باید به این کشور سفر کنند و این در حالی است که ویزای ارمنستان قابل تمدید نیست.
محمدعلی ابطحی، فعال اصلاحطلب نیز با اشاره به سفرهای اخیر مردم برای دریافت واکسن به ارمنستان، به مدیریت کرونا در کشور انتقاد کرد و خواستار برکناری وزیر بهداشت شد.
ابطحی خطاب به روحانی نوشت: «اقای روحانی در همین چند روزه هم اگر وزیر با نمکتون را عوض کنید و واکسن را از دست بازیهای سیاسی در بیاورید، آقای رییسی هم دعاتون میکنه. اتوبوسهای ارمنستان را دیدهاید؟»